O PROJEKTU ESORE

Epeka Crna Gora od 1. januara 2020. godine realizuje projekat međunarodne razvojne saradnje „Ekonomsko i socijalno osnaživanje Romkinja i Egipćanki u opštini Berane i okolini“ (ESORE), koji finansira Ministarstvo inostranih poslova Republike Slovenije. Projekat se realizuje zajedno sa partnerom iz Slovenije, Mladinska Zadruga Epeka, co.p., i sa partnerima iz Crne Gore – Pedagoškim centrom Crne Gore, Udruženjem – Čovjek – Rrom i Epeka Črna gora.

Cilj projekta je povećanje zaposlenosti žena, pripadnika romske i egipćanske zajednice, u Crnoj Gori, posebno u opštini Berane u Sjevernom regionu, izgradnjom njihovih kompetencija i promovisanjem preduzetništva. Sjeverni dio Crne Gore obuhvata slabo naseljena planinska područja i bio je ozbiljno pogođen kolapsom teške industrije 1990-ih, što je dovelo do ekonomskih i socijalnih poteškoća i velike emigracije iz regiona. Severni deo ME karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i povećana izloženost siromaštvu, koji su znatno iznad nacionalnog proseka i veći među ženama. Osnovna ciljna grupa projekta biće žene iz romske i egipćanske zajednice, starosti između 18 i 65 godina. Zbog višestruke diskriminacije sa kojom se suočavaju, pripadnici ciljne grupe su uglavnom dugotrajno nezaposleni i sa ograničenim postojećim znanjem i kompetencijama.

U okviru projekta održaćemo 21 obuku iz osnovnih kompetencija i 3 iz oblasti zaštite životne sredine, u koje ćemo intenzivno uključiti 50 pojedinaca. U Beranama ćemo osnovati društveni biznis inkubator koji će podržavati članove ciljne grupe tokom realizacije projekta, ali i nakon finansiranja. Projekat će imati pozitivne efekte kroz povećanje kompetencija i znanja učesnika i promene u svesti o pravima žena i romske i egipćanske zajednice. Ovo poslednje će biti dodatno podržano opsežnom medijskom kampanjom.

Projekat finansira Ministarstvo inostranih poslova Republike Slovenije.

Sve objave o projektu ESORE možete pogledati PRITISKOM OVDJE