,,Romi u Crnoj Gori-od diskriminacije do socijalizacije”

8. april je međunarodni dan Roma koji se u svijetu obilježava od 1990. godine u znak sjećanja na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu. Na tom kongresu donesena je odluka o Romskoj himni (Đelem, đelem) i zastavi koju čine plava i zelena boja sa crvenim točkom u sredini koji simbolizuje napredak i pokret i migraciju Roma tokom istorije.

U čast Svjetskog dana Roma organizovano je online predavanje koje je održao izvršni direktor NVO Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama- Phiren amenca” i osnivač prvog romskog portala RomaNet, Elvis Beriša. On je govorio o položaju Roma u Crnoj Gori i o njegovom uspjehu i usavršavanju uprkos diskriminaciji. Gospodin Beriša je pravi primjer kako su želja i upornost ključ uspjeha.

Zadovoljstvo nam je što smo prisustvovali ovom predavanju. Gospodin Beriša nam je dao odgovore na sva pitanja i nedoumice. Vjerujemo da će on biti primjer drugim Romima da se trude i usavršavaju i razbiju predrasude o romskoj populaciji.

Saradnice NVO ,,Epeka Montenegro”: Stela Zejnilović i Belma Muratović

Projekat ESORE, finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Slovenije