ZAJEDNO JAČAMO ROMSKU KULTURU

NVO EPEKA MNE vam predstavlja novi projekat pod nazivom “ZAJEDNO JAČAMO ROMSKU KULTURU”.

Implementacijom ovog projekta želimo da osnažimo romsku populaciju novim znanjima i iskustvom. Kroz ovaj projekat bićemo fokusirani na inkluziju Roma u sve sfere kulturno-obrazovnog sektora u opštini Berane, uključivanjem pripadnika manjina i jačanjem njihove saradnje sa domicidnim stanovništvom Berana.

Cilj projekta jeste da, kroz pružanje potrebne platforme, dostupnosti izložbenog prostora u Polimskom muzeju i prevođenje kataloga Muzeja na romski jezik, omogućimo pripadnicima romske populacije praćenje aktivnosti na maternjem jeziku, kroz prezentaciju romske kulture, tradicije i jezika, u cilju građenja bogatije i raznovrsnije kulturne strukture Berana. To je prvi korak u okviru našeg projekta, nakon čega bi nastavili da se bavimo i drugim aktivnostima, kao što su otvaranje Muzeja romske kulture, zato što na teritoriji Crne Gore ne postoji Muzej za Rome.

Svjesni činjenice da se razvoj identiteta Roma dovoljno ne afirmiše, smatramo da je važno na pravi način posvetiti se romskoj kulturi, njihovoj kulturnoj baštini i vrijednom nasleđu, i na taj način rušiti stereotipe, smanjiti diskriminaciju i iskorijeniti netoleranciju prema manjinama na našim prostorima.

Ciljna grupa su Romi i Romkinje, od 12 do 50 godina. U projektu će učestvovati ukupno 30.

#epeka_montenegro
#zajednojacamoromskukulturu
#opstinaberane