Projekat: “Digitalizacijom protiv korupcije” (DigitalVsCorrupt) – KICK OF MEEETING IN LJUBLJAN, SLOVENIA

Treći dan projekta: DigitalVSCorrupt: Borba protiv korupcije na Zapadnom Balkanu Planirane aktivnosti ovog projekta su obimne i uključuju sastanke, obuke, prekogranične aktivnosti, omladinske razmjene i konferencije, na kojima se očekuje učešće 900 pojedinaca iz 13 zemalja.

Očekivani rezultati uključuju obuku 75 omladinskih radnika o antikorupcijskim praksama, aktivno učešće 59 pojedinaca u omladinskim razmenama, uključivanje 240 učesnika u nacionalne prekogranične aktivnosti i više od 150 učesnika konferencija. Rezultati projekta će biti opsežni, šireći znanje i strategije za borbu protiv korupcije kroz materijale za obuku, alate i video zapise.

Projekat DigitalVScorrupt usklađen je sa prioritetima Evropske komisije, koji se poklapaju sa ciljevima Lisabonskog ugovora i aktuelnom agendom 2019-2024. Projekat dolazi u vrijeme kada EU mnogo ulaže na Zapadni Balkan, o čemu svedoči samit EU i Zapadnog Balkana u Tirani u decembru 2022. godine, gdje je usvojen ekonomski i investicioni plan za region vrijedan skoro 30 milijardi eura. Suočena sa energetskom krizom, EU radi na poboljšanju kvaliteta života na Balkanu. Neformalno obrazovanje, koje je kamen temeljac projekta DigitalVSCorrupt, ključno je u ovim naporima jer nastoji da usađuje osnovne vrijednosti EU i vladavine prava. Digitalni alati, kao što je sistem kontrole javnih transfera novca ERAR, koji je razvio Institut Jožef Stefan, imaće ključnu ulogu u sprečavanju korupcije.

Projekat je finansiran iz EU programa Erasmus+

Partneri projekta:

– Phiren Amenca International Network (Belgija)
– Private Scientific Institution Institute for Applied Research for Bussines Skopje (Sjeverna Makedonija)
– Transparency International Iceland (Island)
– Qendra Open Doors (Albanija)
– EPEKA Berlin (Njemačka)
– Europe for you (Češka)
– Udruzenje Akustikum (BiH)
– Lykia Izcilik Ve Doga Sporlari Kulubu Dernegi (Turska)
– Arcigay (Italija)
– CET Prizren (Kosovo)
– EPEKA Serbia (Srbija)
– Feio (Poljska)

#eu #erasmusplus #digitalvscorrupt #epeka_montenegro #epeka_slovenia