SPORTOM PROTIV NASILJA- PROJEKAT “SIGURNO BEZ NASILJA”

Sportom protiv nasilja!

Danas je održana aktivnost sportom protiv nasilja, u sklopu projekata “Sigurno bez nasilja”.

Sportom protiv nasilja je važan način da se poruči poruka da se nikada ne smije izravno pribjegavati fizičkom ili verbalnom nasilju. Sport može pomoći djeci da nauče da žive zajedno i grade odnose pune razumijevanja i poštovanja drugih.

Poruka koju djeca šalju ovim putem “BOLJE SPORT NEGO NASILJE” pokazatelj je svijesti djece da izgrađuju svjetliju budućnost i budu usmjereni na sport i zdrave stilove života, kako bi spriječili širenje nasilja. Fokusiranje na vježbanje, sportske igra ili druge fizičke vježbe može pomoći djeci da razviju pozitivna osjećanja i uvide. Uče da žive zdrav i zabavan život povezujući se sa drugom djecom i rješavajući probleme posredno i potičući individualnu zrelost i pozitivni osjećaj o sebi.

U ovoj aktivnosti razgovarali smo sa djecom i još o tome da nasilje u sportu nikada nije ok. Razgovarali smo o sportovima koji podržavaju zdravu igru, fer igru i društvenu odgovornost. Zatim, koliko je važno da poštuju sebe, druge i svoje trenere, da razumiju da svi igrači imaju slične interese i da trebaju poštovati sve učesnike, bez obzira na to šta uče, koliko su opremljeni ili koliko su uspješni. U svakom slučaju, djeca bi trebala znati da postoje granice i da su odgovorna za njihovo poštovanje. Važno je za roditelje i trenere da podučavaju djecu i edukuju ih o značenju fer igre i sportskog ponašanja, jer na taj način pomažu djeci da postignu zdrav i pozitivan odnos prema sportu.

#epeka_montenegro #sigurnobeznasilja #phinternationalcrnagora