OMLADINSKA RAZMJENA U POLJSKOJ, GRUDZIADZ – PROJEKAT “TOGETHER AGAINST DISCRIMINATION”

Predstavnici Crne Gore na Erasmus+ projektu ”Together against discrimination” su u periodu između 11. i 20. septembra imali priliku da posjete Grudziądz (Poljska). Zajedno sa učesnicima iz 6 zemalja: Poljske, Gruzije, Ukrajine, Irske, Turske i Španije. Aktivno su diskutovali i međusobno dijelili svoja znanja na temu diskriminacije, seksualnih manjina, intersekcionalnosti, ljudskih prava, osnovnih sloboda i sl.

Na radionicama koje su države organizovale na projektu, u nacionalnim i internacionalnim grupama, aktivno su učestovali u zadacima na temu različitih vidova diskriminacije. U toku projekta, intervjuisali su lokalno stanovništvo o njihovom viđenju položaja diskriminisanih grupacija u Poljskoj.

Tim iz Crne Gore je predstavljao svoju državu u okviru jedne od interkulturalnih večeri, kada su predstavnici drugih zemalja imali priliku da saznaju više o kulturi, istoriji i prirodi Crne Gore, ali i da isprobaju crnogorske specijalitete.

Tokom razmjene, naši učesnici su posjetili nevladinu organizaciju u gradu Toruńu, koja pomaže ljudima koji emigriraju iz Ukrajine. Kroz program projekta, sarađivali su i sa predstavnicima nevladine organizacije u Grudziądzu za ljude sa poteškoćama u razvoju i interaktivno proveli vrijeme sa njima. U razgovoru sa gostujućim predavačem Nikolajem Jablonskim, stavljen je akcenat na važnost seksualne edukacije i na prihvatanje seksualnih manjina.

Posjetom lokalnoj srednjoj školi u Grudziądzu, crnogorski tim je dobio priliku da upozna srednjoškolce sa crnogorskim jezikom i da ih informiše o prilikama koje Erasmus programi nude.

Učešćem na aukciji održanoj tokom projekta, crnogorski predstavnici su doprijenili prikupljanju sredstava za pomoć državi Ukrajini. Na projektu su saznali više o situaciji u drugim državama po pitanju diskriminisanosti i zajedno radili na poboljšavanju odgovora na diskriminaciju, tokom čega su stekli nova prijateljstva sa ljudima druge nacionalnosti i kulture.

U slobodno vrijeme uživali su u ljepoti poljskih gradova. Vjerujemo da će ovo iskustvo dugo pamtiti i da će stečena znanja dalje uspješno primjenjivati i dijeliti.

#epeka_montenegro #epeka_slovenia #ilikeczersk